preskoči na sadržaj
Knjižnica

    

„ Dajte mi malen  i udoban prostor,

zidove gotovo posve prekrivene knjigama.

Treba mi samo jedan prozor koji gleda na drveće."

L. Hunt


RADNO VRIJEME KNJIŽNICE
OD 8.45  DO 14.45 SATI
PONEDJELJAK
PETAK
 SVAKU DRUGU SRIJEDU (neparne datume)

Knjižničarka: Maja Kralj

 

yes

NA POVEZNICI e-LEKTIRA MOŽETE PROČITATI NEKE LEKTIRNE NASLOVE!

yes

 

Osnovna škola Pavla Štoosa osnovana je 1849. godine , a knjižnica postoji od 1953. g.

Prvenstveno je namijenjena učenicima i učiteljima škole za potrebe redovite nastave, ali je i potpora svim izvannastavnim aktivnostima škole.

Prostorija knjižnice ima 41m2 uz računalo koje ima omogućen pristup internetu, TV, video, DVD i CD player, pisač.

Trenutno fond knjiga broji blizu 3 500 naslova.

Knjižnica je pretplaćena na 2  časopisa.

Učenici vole druženje u knjižnici. Nakon nastave, u knjižnici igraju  društvene igre, čitaju časopise, sudjeluju u kreativnim radionicama.

Knjižnica tako nije samo čuvalište knjiga već i središte veselih susreta, mjesto gdje se održava nastava te sve više postaje informacijsko i komunikacijsko središte škole.

   

 

        yes  heart  mail

21. ožujka 2021.

Sretan vam prvi dan proljeća, Svjetski dan šuma i Svjetski dan pjesništvaheart

Samo za ovu prigodu djelatnici naše škole hrabro su stali pred kameru i čitali stihove Grigora Viteza, čijih 110 godina od rođenja obilježavamo ove godine. 
Osim toga, ova je godina u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja.

Zato čita(j)mo, čita(j)mo poeziju i uživa(j)mo u proljeću...

heart

2. ožujka 2021.

Mihaela Jambrešić, učenica 8. r., danas je sudjelovala na županijskoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda i osvojila sjajno 3. mjesto! 👏🙌 (Prva dva mjesta idu dalje na nacionalnu razinu natjecanja.)
Naša škola po prvi put je sudjelovala u ovom Nacionalnom projektu za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja - Natjecanju u znanju i kreativnosti.
Mihaela je pročitala četiri knjige na zadanu temu ovogodišnjeg natjecanja – U svijetu knjiga i na temelju pročitanog napravila divan plakat koji je danas predstavila online pred stručnim žirijem.
Na ponos mentorice, školske knjižničarke Maje Kralj, Mihaela je predstavljanje odradila vrhunski!
Čestitamo Mihaeli na trudu, kreativnosti, marljivosti i savjesnosti koje je pokazala. Želimo joj da svakako nastavi razvijati svoj veliki likovni talent te da i dalje uživa u svijetu knjiga. ❤️

 

16. 11. 2020.

Evo, prva kućica za knjige je postavljena! Nalazi se (trenutno) odmah uz školu i namijenjena je svima koji žele čitati. Velikim i malima, roditeljima, bakama i djedovima, slučajnim prolaznicima… Radi na principu POSUDI, ČITAJ, VRATI i to bez članarine, bez zakasnine i svaki dan u godini, danju i noću.

Možete i donijeti neku svoju knjigu koju ste pročitali i preporučili biste je drugima.

Prva koja je posudila knjigu je naša Marta, učiteljica hrvatskoga jezika. smiley

Pozivamo sve mještane i ostale ljude dobre volje da zavire u kućicu i možda nađu nešto za sebe ili svoga bližnjega.

Još jedna takva kućica bit će uskoro postavljena kod područne škole u Radakovu.

Hvala još jednom Gradskoj knjižnici iz Klanjca. Ravnateljica knjižnice, gospođa Maja Vukina Bogović, javila nam se nakon objave o NAJ-čitačima školske knjižnice i ponudila našim čitačima besplatno članstvo u klanječkoj knjižnici na godinu dana. Lijepa gesta! Bravo i veliko hvala još jednom! heart

P. S. Kućica za knjige ne služi za vraćanje knjiga u školsku knjižnicu. wink

11. 11. 2020.

Baš na Dan hrvatskih knjižnica u školu su nam konačno stigle male kućice za knjige. Još početkom kalendarske godine razveselila nas je vijest da će naša općina dobiti kućice za razmjenu knjiga.
Hvala Gradskoj knjižnici Antun Mihanović iz Klanjca na inicijativi, Općini Kraljevec na Sutli na suradnji i članovima Likovne udruge Oton Iveković koji su kućice tako lijepo ukrasili.
Veselimo se njihovom postavljanju!

Današnji dan je i prilika da pohvalimo NAJkorisnike naše školske knjižnice. Na vrhu top-ljestvice NAjčitača školske knjižnice nalazi se Martina Kolar iz 3. 
razreda. Prošle školske godine Martina je posudila preko 20 knjiga/slikovnica u školskoj knjižnici. Martina najviše voli čitati priče o životinjama.


Na drugom mjestu je sedmašica Ana Harapin. Anina najdrža aknjiga je "Ponos i predrasude" Jane Austen. I Marija Jurač iz 7. r. je među top 5 čitača. 
Marija preporuča svima knjigu Sheile O*Flanagen "Nestala žena" .
Među TOP 5 je i šestašica Ana Rukavina. Anina najdraža knjiga je svima znani "Bambi".


TOP djevojkama se pridružio i Petar Koleš iz PŠ Radakovo. Petar koristi svaku prilku za posjet knjižnici. Oduševljen je Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića koje je nedavno pročitao.

Van konkurencije među našim čitačima je i ove godine osmašica Klara Rukavina. Klara je pročitala gotovo sve knjige iz školske knjižnice i najveći problem je naći nešto novo što još nije čitala. 
Obožava čitati Mariju Jurić Zagorku i po ne zna koji put čita Gordanu.

Čestitke svima, uz želju da ne odustanu nikada od knjige i čitanja i da ih želja za otkrivanjem čudesnog svijeta priča nikada ne napusti. heart

 

15. 10. - 15. 11. 2020.

Mjesec knjige (15. 10. – 15. 11.)  posvećen je ove godine planetu Zemlji, povodom 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.

I naša školska knjižnica pripremila je više aktivnosti kojima se posebno idućih tjedana potiče interes prema knjizi i čitanju, ali i razvija potreba čuvanja našeg planeta.

Učenici viših razreda naše škole sudjelovali su ovih dana u Nacionalnom on-line kvizu za poticanje čitanja naziva Istraživači planeta Z.

Dovršavamo projekt za poticanje čitanja - Čitamo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige u 4. r. te uskoro počinjemo novi projekt s učenicima nižih razreda: Naša mala knjižnica.

Opet smo pokrenuli projekt “Hokus-pokus” u knjižnici te populariziramo knjige i priče uz zanimljive pokuse iz područja STEM-a.

Nagrađujemo i NAJčitače školske knjižnice i opet sudjelujemo u Međunarodnoj razmjeni straničnika. Ove godine učenici 5. r. razmjenjuju straničnike s Portugalom.

 

 

Uz to, naša  knjižnica je dobila dodatni mali kutak za odmor i čitanje. Školska knjižničarka uredila je prostor ispred knjižnice koji se može koristiti za čitanje.

 

Uz moto Mjeseca knjige Razlistajmo se! učenici nižih razreda proučavali su slikovnice ekološke tematike i razgovarali sa školskom knjižničarkom o zaštiti planeta Zemlje. Potom su napravili listove na koje su pisali svoje odluke kako pridonijeti čuvanju okoliša. Listove su zalijepili na "drvo" pored knjižničnog panoa.

 

 

heart

 

5. lipnja 2020. g. 

Škola i školska knjižnica od srca zahvaljuju našoj susjedi Jeleni na krasnoj donaciji knjiga i slikovnica! 🥰
Hvala uime svih čitača, sadašnjih i budućih! ❤️🤗

heart

 

23. travnja, 2020.

Svjetski dan knjige proslavit ćemo malom izložbom pristiglih fotografija na naš foto-izazov.

Podsjećamo, sve smo vas pozvali da fotografijom pokušate dočarati/”kopirati” neku od naslovnica knjiga. Vaši radovi su nas oduševili! Veliko HVALA svim učenicima i roditeljima koji su prihvatili izazovi i poklonili nam svoje dragocjeno vrijeme.

Osim vaše kreativnosti bilo je toliko lijepo vidjeti lica učenika. Jako nam nedostaju! Stvarno jedva čekamo da se vrate u školu i da posude koju od knjiga čije naslovnice su uprizorili.

I još jedna lijepa vijest za kraj - sve fotografije osvajaju slatke nagrade kad se vratimo u školu!

Obavezno pogledajte spomenute uratke na školskoj Facebook stranici i u foto-galeriji!

Ne zaboravite… S knjigom nikad nisi izoliran!

heart

17. travnja, 2020.

Bliži se 23. travnja, Svjetski dan knjige. Školska knjižnica ima mali foto-izazov za vas.

Pokušajte fotografijom dočarati/”kopirati” neku od ponuđenih naslovnica knjiga (slobodno i neku iz kućne knjižnice) i pošaljite je na mail školske knjižničarke (maja1kralj@gmail.comdo 23. travnja ove godine.

Najbolje fotografije osvajaju slatke nagrade kad se vratimo u školu! enlightened

 

yes

2. travnja 2020.

Bajke leže u meni poput sjemenki;

potreban je sami dašak vjetra,

zraka sunca ili kap gorčine

pa da se rastvore u cvijet.”

rekao je to jedan od najvećih stvaratelja bajki i priča, Hans Christian Andersen. Rođen je na današnji dan prije 215 godina.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine 2. travnja, na njegov rođendan, kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju.

Knjižnice su trenutno zatvorene, ali to ne znači da ne možete uživati u svijetu priča i knjiga.

Na našoj web-stranici knjižničarka je dodala posebnu stranicu: ODMORI OČI I POSLUŠAJŽelja nam je da ipak malo predahnete od ekrana.

Krasne priče, razgovori i susreti samo čekaju da ih se posluša. Odaberite nešto od preporučenoga, nećete zažaliti. Odmorite na trenutak oči i poslušajte…

I ne zaboravite, nikada niste prestari za bajke i priče

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

heart

 

Četvrtu godinu zaredom naša školska knjižnica sudjeluje u projektu razmjene straničnika (bookmarkera, označivača knjiga) među školskim knjižnicama iz cijeloga svijeta. Projekt svake godine organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) u listopadu, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

Prve godine razmjenjivali smo straničnike s ruskom školom, druge godine smo dobili lijepe straničnike iz Portugala i Mađarske, prošle godine opet iz Mađarske, a ove godine dodijeljena nam je škola partner iz engleskog mjesta Malpas.

Nakon praznika dočekala nas je željena poštanska pošiljka! Svakog petaša razveselio je straničnik od vršnjaka iz Velike Britanije.

U izradi bookmarkera za prijatelje iz Ujedinjenog Kraljevstva sudjelovali su učenici 5. razreda. Uz pomoć školske knjižničarke izradili su zaista posebne i simpatične označivače knjiga. Fotografirali su se u dresu hrvatske nogometne reprezentacije, s kravatom oko vrata, i takve potpuno originalne i personalizirane straničnike poslali poštom u Veliku Britaniju.

yesmail

 

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja.

U našoj školi se Dan dječje knjige slavio u knjižnici. Učenici nižih razreda slušali su priču iz jedne od najdražih knjiga iz djetinjstva školske knjižničarke (Djedica pričalo i čarobni vrutak).Svi zajedno prisjetili smo se najdražih bajki, priča i lektira...

NAJDRAŽE PRIČE NAŠIH PRVAŠIĆA

heart

Čitajte djeci priče, poklanjajte im knjige. . . Možda nisu toliko popularne kao prošlih desetljeća, ali su neizmjerno važne za razvoj djeteta.

heart

 

siječanj, 2019.

Čitamo mi, u obitelji svi!

 

Pozitivan stav prema čitanju i knjizi te primjer roditelja koji uživa u čitanju i vrednuje knjige kao nešto pozitivno potiče dječji interes za čitanje i knjigu.

Nema kvalitetnijeg poticaja i učinkovitije metode svladavanja tehnike čitanja, nego kad učenik svakodnevno gleda svoje roditelje kako čitaju i kako uživaju o pročitanomu štivu.

Čitamo mi, u obitelji svi jedinstveni je projekt koje se provodi trudom školskih knjižničara, učitelja i ravnatelja u svim dijelovima Hrvatske. Svake školske godine učenici 3. razreda u školama koje su se prijavile za provođenje projekta u ruksaku svojoj kući odnose sedam novih knjiga različite tematike namijenjene različitim dobnim skupinama. Kroz pet dana učenici, roditelji, braća, sestre, bake, djedovi i drugi članovi obitelji zajedno provode vrijeme čitajući knjige iz ruksaka te razgovaraju o pročitanome.

Istraživanja su pokazala da djeca upravo u 3. razredu naglo gube interes prema knjizi i čitanju. Zato i ove godine rado provodimo ovaj projekt.

Školska knjižničarka Maja Kralj odabrala je sedam knjiga, po jednu iz svake od sedam ponuđenih tematskih cjelina (carstvo dječjih priča; obiteljsko druženje uz stihove, stripove i humoristične tekstove; zbirka priča, pjesama i romani za mame, tate, bake, djedove, stričeve, tetke; slikovnica – obiteljska družionica; mali istraživači; odgoj djece i mladih; igrom do boljeg čitanja).  Uz knjižničarku projekt koordinira i učiteljica 3. r., Ivana Radman.

Obiteljsko čitanje započinjemo 25. siječnja kada prvi učenik trećeg razreda svojoj kući nosi ruksak s knjigama.

Svakog petka jedan od učenika nosi knjižnični ruksak kući, koji u obitelji gostuje 5 dana. Roditelji i djeca određuju svaki dan barem 15 minuta ili pola sata za zajedničko čitanje i razgledavanje knjiga iz ruksaka. Važno je da svi u obitelji tih pet dana pročitaju  barem jedan odlomak, priču ili pjesmu i međusobno porazgovaraju o pročitanom. Nije cilj, a i nije moguće,  pročitati baš sve knjige!

Svoje dojmove i  lijepe doživljaje zajedničkog čitanja dijete potom  zapisuje u priloženu bilježnicu dojmova.

Peti dan, u srijedu, dijete vraća ruksak natrag u školu i nekoliko minuta predstavlja svom razredu, učiteljici ili knjižničarki  svoje doživljaje.

Vjerujemo da će roditelji sa svojim djetetom uspješno provesti ovaj projekt  i da će dijete i dalje poticati na čitanje te razvijati ljubav prema knjizi.

Škola je i ove godine financirala kupnju knjiga za projekt, za što posebno zahvaljujemo ravnatelju.

Nakon završetka projekta knjige će postati dio knjižnog fonda naše knjižnice tako da će i svi drugi učenici knjige iz ruksaka moći posuditi i pročitati.

siječanj, 2018.

Razmijenjeni straničnici s Mađarskom

 

Ove školske godine naša školska knjižnica uključila se po treći put  u projekt razmjene straničnika (bookmarkera, označivača stranica u knjigama) među školskim knjižnicama iz cijelog svijeta.

Projekt inače organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) svakog listopada, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

Tijekom listopada i studenoga prošle godine straničnike su izrađivali petaši, uz pomoć školske knjižničarke i učiteljice likovne kulture. Budući da je 2018. godina bila Europska godina kulturne baštine, iskoristili smo našu  kravatu i glagoljicu za ukrašavanje bookmarkera. Dodijeljena nam je škola partner iz Mađarske.

 

Mađarski straničnici doputovali su na sam početak 2. polugodišta., a dobili smo  povratnu informaciju da su i naši stigli u prave ruke.

Veselimo se idućoj razmjeni dogodine i upoznavanju novih država i kultura.

 

studeni, 2018.

Završio Mjesec knjige...ili nije?

Mjesec hrvatske knjige službeno je završio 15. studenoga, ali nama još uvijek traje! Iako školska knjižnica ne radi svaki dan, trudimo se stalno poticati ljubav prema čitanju i knjigama. Za početak, sigurni smo da smo našu školsku knjižnicu učinili mjestom ugodnim za boravak. Trudimo se nabaviti privlačne, zanimljive i nove knjige, ali financije nam to ne dopuštaju uvijek. Ove godine zahvaljujemo roditeljima naših učenika na suradnji jer smo zahvaljujući njima od rabata na kupljeni dodatni materijal za školu kupili mnogo lijepih knjiga i slikovnica. HVALA  na potpori!

Školska knjižnica vodi i nekoliko projekata kojima se još više želi potaknuti čitalačka pismenost i razviti kultura posjećivanja knjižnice. Tako smo baš početkom Mjeseca knjige započeli projekt COOLtura koji ove godine za temu ima znamenite žene koje su mijenale svijet.

Tu je i HOKUS-POKUS u knjižnici, gdje uz pomoć učiteljice kemije populariziramo prirodne znanosti i pričamo čarobne priče.

Novost ove godine je projekt RIJEČ DANA koji provodimo svaki radni dan knjižnice- nasumce biramo riječ iz Rječnika hrvatskog jezika i učimo njeno značenje te učimo služiti se referentnom zbirkom.

Potičemo i razvijanje navike čitanja u obitelji, projektom „Čitamo mi u obitelji svi“, svake godine u 3. razredu.

Bolje upoznajemo Hrvatsku i svijet uz pomoć projekta Međunarodne razmjene straničnika. Ove godine su petaši razmjenjivali straničnike s jednom mađarskom školom.

U ovogodišnjem Mjesecu knjige imali smo nekoliko dodatnih radionica/pričaonica za učenike.

Prvi razred imao je upoznavanje sa školskom knjižnicom, a imali smo i poseban sat lektire. Uz priču o Ivici i Marici izrađivali smo prave male kućice od slatkiša, k tome još i jestive!

Drugi razred knjižničarka je upoznala s pričom koja je njoj obilježila djetinjstvo, iz knjige „Djedica pričalo i čarobni vrutak“.

Šesti razred imao je zanimljivu foto-potragu za knjigom u knjižnici.

Imali smo i prigodni razgovor sa šestašicom, Klarom Rukavina, NAJčitateljicom naše škole.

Svjesni smo da knjiga danas ima veliku konkurenciju i da možda nije privlačna  "na prvu". No, dajemo sve od sebe kako bismo razuvjerili one koje misle tako.wink

Kako bi naša NAJčitateljica Klara rekla :"Nemojte nikada prestati čitati knjige i tražiti onu koja vam najviše odgovara."

 

 

Veljača, 2018.

Već osam godina nacionalni projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“  želi unutar obitelji osvijestiti potrebu za čitanjem i  dobrobiti koje čitanje donosi. Ponosno možemo reći da smo i ove godine dio velike obitelji od mnogo škola diljem Republike Hrvatske u kojima će učenici trećeg  razreda svojim kućama nositi ruksak napunjen knjigama.

Projekt smo započeli u matičnoj školi, u petak, 9. veljače 2018.,  kada je prvi učenik trećeg razreda svojoj kući ponio ruksak s knjigama. U ruksaku se nalazi sedam vrlo zanimljivih knjiga iz različitih područja, za svaku dobnu skupinu.

Svakog petka jedan od učenika nosi knjižničnu naprtnjaču kući. Ona u obitelji gostuje 5 dana. Roditelji i djeca određuju svaki dan barem 15 minuta ili pola sata za zajedničko čitanje i razgledavanje knjiga iz naprtnjače. Važno je da svi u obitelji tih pet dana pročitaju  barem jedan odlomak, priču ili pjesmu i međusobno porazgovaraju o pročitanom. Svoje dojmove i  lijepe doživljaje zajedničkog čitanja dijete potom  zapisuje u priloženu bilježnicu dojmova.

Peti dan, u srijedu, dijete nosi naprtnjaču natrag u školu i nekoliko minuta prezentira svom razredu, učiteljici i knjižničarki  svoje doživljaje.

Vjerujemo da će roditelji  sa svojim djetetom uspješno provesti ovaj projekt  i da će djecu i dalje poticati na čitanje te razvijati ljubav prema knjizi. 

 

siječanj 2018.

Ove smo se školske godine po drugi put uključili u projekt razmjene straničnika (bookmarkera) među školskim knjižnicama iz cijelog svijeta.  Podsjećamo,  projekt organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) svakog listopada, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

Tako su zanimljive straničnike tijekom listopada prošle godine izrađivali učenici 5. i 7. razreda naše škole. Uz pomoć školske knjižničarke izradili su prave male poruke prijateljstva. Petašima je dodijeljena jedna  škola u Mađarskoj, a sedmašima  u Portugalu.

Krajem studenoga pristigla je prva pošiljka, ona iz Portugala i razveselila sedmaše, a početkom 2. polugodišta doputovali su straničnici iz Budimpešte (fotografije straničnika možete pogledati u nastavku).

Ovim smo projektom sasvim sigurno bolje upoznali Portugal i Mađarsku, ali i našu zemlju.

Bilo nam je  zabavno i s veseljem  očekujemo razmjenu iduće školske godine.

yes heart 

 

Učenici nižih razreda dobili su pravi predbožićni poklon u četvrtak, 7. prosinca 2017.  Književnica Željka Horvat-Vukelja posjetila je područnu i matičnu školu i podijelila s djecom mnogo svojih divnih priča. Usput ih je uspjela nasmijati do suza, naučiti mnogo toga, omogućila im da glume i sviraju. . . sve to kroz svoje priče. Svakako zavirite u foto-galerijukako biste doznali detalje.

Gospođa Željka prvi put posjetila je našu školu prije 8 godina i tada smo svi ostali oduševljeni njenom pojavom. Radosni smo što se vratila i opet ostavila djelić svoje velike životne energije i mudrosti. Drago nam je što poznajemo tako divnu osobu i veliku spisateljicu, koja na inspirativan način prenosi ljubav prema čitanju i knjigama.

heart

 

siječanj, 2017.

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

Već šest godina nacionalni projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“  želi unutar obitelji osvijestiti potrebu za čitanjem, dobrobiti koje ono donosi i za obitelj kao zajednicu i za dijete kao mladu osobu čije se čitalačke navike tek formiraju.

Zbog toga se i ove godine naša škola uključila u projekt poticanja čitanja u obitelji. Dio smo velike obitelji od 128 škola diljem Republike  Hrvatske u kojima će ove školske godine učenici trećeg  razreda svojim kućama nositi ruksak napunjen knjigama.  Brojka od 4398 učenika, među kojima su i učenici naše škole, impresivna je.

Učiteljica trećeg razreda, Draženka Tresk, u suradnji s knjižničarkom Majom Kralj, odabrala je osam knjiga: Muka malog vuka, Idem i ja! Ne, ti ne!, Glava velike ribe, Priče o jazavcu Jošku, Putovanja i pustolovine, Govorite iz srca, Umni izazovi, Automobili kroz povijest- po jednu iz svake od osam ponuđenih tematskih cjelina (carstvo dječjih priča; obiteljsko druženje uz stihove, stripove i humoristične tekstove; zbirka priča, pjesama i romani za odrasle; slikovnica – obiteljska družionica; mali istraživači; odgoj djece i mladih; igrom do boljeg čitanja; etno baština). 

Projekt smo započeli 20.siječnja 2017. kada je prva učenica trećeg razreda svojoj kući ponijela  ruksak s knjigama. U ruksaku se osim knjiga nalazi i Bilježnica dojmova.

U Bilježnicu dojmova svaki učenik piše kraći sastavak u kojem prenosi svoje dojmove, osjećaje o obiteljskom čitanju. I pjesme su dobrodošle. A roditelji mogu fotografirati jedan trenutak zajedništva te fotografiju zalijepiti u Bilježnicu dojmova na za to predviđeno mjesto.

Naša je škola i ove godine financirala kupnju knjiga za projekt za što zahvaljujemo ravnatelju, g. Anti Vukeliću. Nakon završetka projekta knjige će postati dio knjižnog fonda naše knjižnice tako da će i svi drugi učenici te knjige moći posuditi i pročitati.

Roditelji su upoznati  s ciljevima i načinom provedbe projekta na roditeljskom sastanku, tako da vjerujemo  da će sa svojom djecom kvalitetno, ovog puta čitajući, provesti slobodno vrijeme. Djeca najbolje uče oponašanjem, iako ona toga nisu svjesna, stoga iskoristimo to da bismo ih usmjerili prema knjizi. Koristi su višestruke: zajedničko provedeno vrijeme – neprocjenjivo, poboljšanje  kvalitete čitanja, stečena nova znanja, razvijanje mašte, poboljšanje komunikacijskih vještina i vokabulara…

                                             

                                                yes  heart yes

studeni, 2016.

Doputovali straničnici iz Rusije!

Jako nas je razveselio paket iz Rusije! Dobili smo mnogo divnih straničnika koje ćemo rado izložiti u školskoj knjižnici. Uz straničnike, učenici Il'ichevske škole poslali su i magnetiće s prizorima Krasnoyarska za svakog učenika 5.r., 2 ruske slikovnice i tri pisma učenika koji bi se voljeli dopisivati s našim učenicima.

Sve možete pogledati u nastavku.

Podsjećamo, naša škola ove se godine po prvi put uključila u projekt razmjene straničnika (bookmarkera)  među školskim knjižnicama iz cijelog svijeta. Nama je dodijeljena škola iz Rusije, iz sibirskog sela Il'icheva. Učenici 5.razreda naše škole su uz pomoć školske knjižničarke i učiteljice likovne kulture izradili simpatične i kreativne straničnike na temu „Pokušaj odgonetnuti svoj svijet“. Tu nam je puno pomogla i učiteljica glazbene kulture koja nam je pomogla prevesti natpise na straničnicima na ruski jezik i njihovo pismo. Još nismo dobili povratnu informaciju je li naš paket doputovao do Rusije, ali se nadamo da će ih razveseliti isto toliko koliko je njihova pošiljka razveselila nas.

Vjerujemo da ćemo ostati u kontaktu s prijateljima, a veselimo se i idućoj razmjeni straničnika  sljedeće godine!

  

Naša škola ove se godine po prvi put uključila u projekt razmjene straničnika (bookmarkera)  među školskim knjižnicama iz cijelog svijeta. Ovaj zanimljiv projekt organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) svakog listopada, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

Ovogodišnja tema projekta bila je „Nauči odgonetnuti svoj svijet“  (Learn how to decode your world). Sudjelovali su učenici  5.razreda naše škole. Uz pomoć školske knjižničarke i učiteljice likovne kulture izradili su simpatične i  kreativne straničnike na zadanu temu (možete ih pogledati u nastavku). Straničnike smo poštom poslali skroz u Rusiju, u hladan Sibir, gdje se nalazi partnerska škola koja nam je dodijeljena. Vjerujemo da će se našim prijateljima iz Krasnoyarska  svidjeti što smo napravili za njih i jedva čekamo da nam stignu i njihovi radovi. Ovim putem želimo zahvaliti i učiteljici glazbene kulture koja nam je pomogla prevesti natpise na straničnicima na ruski jezik i njihovo pismo.

 

 

 

 

ČITAMO MI U OBITELJI SVI,

          nacionalni projekt za poticanje čitanja

 

Dana 6. veljače 2015. u našoj školi počinje projekt "Čitajmo mi u obitelji svi". Projekt je osmišljen po načelu "putovanja" knjižnične neprtnjače od jednog do drugog učenika 3. razreda. Svakog petka jedan od učenika nosi knjižničnu naprtnjaču kući. Ona u obitelji gostuje 5 dana.

U njoj se nalazi 8 zanimljivih knjiga iz različitih područja. Roditelji i djeca odrređuju svaki dan barem 15 minuta ili pola sata za čitanje i razgledavanje knjiga iz naprtnjače. Nakon pročitanih odlomaka prokomentiraju pročitano i skreću djeci pažnju na zanimljive i vrijedne dijelove. Svoje dojmove i zanimljivosti te lijepe doživljaje zajedničkog čitanja zapisuju u priloženu bilježnicu dojmova.

Peti dan dijete nosi naprtnjaču natrag u školu i nekoliko minuta prezentira svom razredu, učitelju i knjižničaru svoje doživljaje i na taj se način uči usmenom izražavanju te potiče svoje razredne kolege na čitanje i razvijanje pozitivnog stava prema čitanju.

Ove godine u projektu sudjeluju učenici trećih razreda OŠ Pavla Štoosa i PŠ Radakovo. Želimo im puno lijepih i zanimljivih trenutaka provedenih uz knjige i druženje s obitelji.

 

 

 

    DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA - 18. 11. 2014.

   Danas se obilježava dan sjećanja na Vukovar i sve njegove žrtve u Domovinskom ratu. Tom su prigodom učenici palili svijeće ispred škole. Pogledajte kako je to izgledalo.

 

 

 

 

 

 

 

    NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA 2014.

  

    U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, koji se svake godine održava od 15. listopada do 15. studenog, učenici naše škole sudjelovali su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja, čija je tema bila ljubav. Čitale su se knjige: Ljubav za početnike Zvonimira Baloga, Miševi i mačke naglavačke Luke Paljetka, Tišina Dobriše Cesarića i Srebrne svirale Dragutina Tadijanovića. U našoj smo knjižnici zajednički čitali pjesme te on-line rješavali kviz. Sudjelovali su: Ivan Rukavina, Paula Vukić, Lucija Borošak, Magdalena Kralj, Marko Pappo, Marija Rukavina, Magdalena Žuraj, Valentina Kralj, Petra Koleš i Veronika Kralj. Pobijedila je Veronika Kralj.

  Završna svečanost organizirana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Sudjelovalo je 260 škola i narodnih knjižnica. Slučajnim odabirom nagrađeno je deset učenika. Lijepo smo se zabavili uz dramsku igru Ona i on - ljubavna šala s citatima koju su izveli glumci Vanda Winter i Ivan Glowatzky.

 

 

 

                             "OČKO ČITAĆIRKO"

  Dana 13. studenog 2014. u našoj je školi gostovao "Očko Čitaćirko", lutak koji predstavlja malog dječaka koji i imenom sugerira vezu s čitanjem. Riječ je o edukativnom lutkarskom projektu koji se dobro uklopio u Mjesec hrvatske knjige koji se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Predstava je održana i u PŠ Radakovo 14. studenog.

  Učenici prvog razreda gledali su prvu epizodu, a učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda drugu epizodu. Djeci se predstava jako svidjela - pjevali su, plesali, razgibavali se i dobili ideje što čitati u slobodno vrijeme. Imali su pregršt pitanja na koja im autorica Neda Marović Turković nije mogla odmah odgovoriti pa će joj djeca pitanja poslati poštom i dobiti odgovore.        

 

 

                                                               heart heart heart

 

Posebna zahvala ide djevojkama iz 7. i 8. razreda- Veroniki i Petri te Antoniji, Heleni, Ivani, Ivi i Silviji- za divno oslikane zidove knjižnice! 

Fotografije pronađite ovdje!

 

                                                                heart heart heart

 

Po treći put u Republici Hrvatskoj, 23.travnja obilježavala se Noć knjige. Ovom manifestacijom se  zapravo obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Organizatori Noći knjige 2014. bili su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Noć knjige 2014. održana je u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu. Čak 370 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige i dr.) pripremilo je više od 700 programa.

Prvi put u manifestaciju su se uključili i vrtići (10). Zahvaljujući njihovu sudjelovanju i velikom ovogodišnjem odazivu škola (97), matineja Noći knjige bila je bogatija  programima koji nastoje ukazati na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi.

I naša se škola pridružila svečanoj proslavi knjige.

Počeli smo  slaviti još ujutro- učitelji su u sklopu nastave čitali djeci odlomke iz sebi najdražih knjiga iz djetinjstva.

Najmlađi su izrađivali simpatične straničnike (bookmarkere).

Večer  knjige počela je u  18  i trajala do 20.30 sati u školskoj knjižnici.

Najvjerniji posjetitelji knjižnice imali su priliku sudjelovati u kreativnim radionicama izrade straničnika.

Zbornica je privremeno postala čitaonica trenutno najčitanijih naslova u gradskim knjižnicama.

Počeli smo i s oslikavanjem zidova knjižnice. Tako će knjižnični prostor uskoro ukrašavati Družba Pere Kvržice, Durica, Bijeli klaun i jedna mudra sova wink

U knjižnici je izložena i zanimljiva knjižica s prikupljenim zapisima slavnih književnih imena koja su posjetila našu školu.

Vrhunac naše Večeri knjiga bilo je atraktivno puštanje lampiona želja. Na taj smo način željeli pokazati da knjige zaista osvjetljuju naše živote, uz želju  da će tako ostati i u budućnosti.

Zavirite u našu foto-galeriju za potpun doživljaj!

 

enlightened

SLIKOVNICU  "Plesna haljina žutog maslačka" Sunčane Škrinjarić možete pročitati i ovdje!

 

enlightened

Očkanje

Jedan jako dobar, nježan, razigran i raspričan, simpatičan dječak čarobne kose gostovao je u našim školama. Ime mu je Očko, a prezime Čitaćirko. Dobro, i sam je priznao da nije baš pravi dječak, ali to i nije tako važno. . .  Poželjela ga je mama Neda, a izradio tata Zlatko, kako bi hodao svijetom i širio ljubav prema  lijepoj riječi, čitanju i knjigama. Sve te lijepe riječi, pjesme i sastavke Očko brižno skuplja u svoju bilježnicu Kupusaru i sve to rado dijeli s djecom.

"Očko Čitaćirko" je edukativni lutkarsko-plesni projekt za poticanje čitanja, namijenjen nižim razredima osnovne škole. Autorica i izvođač projekta/predstave je gospođa Neda Marović Turković.

Čitali smo, pričali, pjevali, plesali i recitirali (ili, kraće- očkali)  26. veljače u Radakovu, a dan poslije u Kraljevcu.

Djeca su oduševljeno prihvatila Očka kao svog novog prijatelja. Podsjetio nas je na ljepotu jednostavnih stvari, naučio  to da su prijatelji svi oni koji se razumiju i, ono najvažnije, svi zajedno smo iskusili radost čitanja!

Silna  pitanja koja nismo stigli postaviti Očku napisali smo i poslali mu  poštom. Jedva čekamo odgovor i idući susret!

Nekoliko fotografija s očkanja  potražite u foto-galeriji.

 

enlightened

 

PRVAŠIĆI koji žele pročitati priču "Pale sam na svijetu" , a nisu uspjeli posuditi knjigu, neka kliknu na ovu poveznicu

 

enlightened

Naslove  dostupne u knjižnici možete pretraživati i putem mrežnog kataloga (za pomoć pri pretraživanju uvijek se možete obratiti knjižničarki):

http://library.foi.hr/m3/kupit.asp?B=638&dlib=1

enlightened

 

 

 

Radionica izrade slikovnice ili "Moja prva knjiga" održana je 11. prosinca 2013. u matičnoj i područnoj školi.

Moja prva knjiga je državni natječaj za učenike osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a  sastoji se  u pisanju i ilustriranju vlastite priče. Glavna nagrada je tiskanje najboljih radova koje biraju poznati hrvatski književnici Sanja Pilić i Tito Bilopavlović.
Svrha natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina te osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu.

Natječaj je objavljen  krajem rujna na web stranici CNS-a ( Centra za neohumanističke studije) te putem plakata i brošura koji se šalju u sve osnovne škole u Hrvatskoj.

Od listopada do veljače volonteri CNS-a u različitim područjima Hrvatske provode 40-50 likovno-literarnih radionica s ciljem da se djecu upozna s uvjetima natječaja i potakne na stvaranje autorske slikovnice.

Djeca zatim rade samostalno ili uz podršku svojih učitelja i roditelja. Natječaj traje do kraja ožujka, kada se gotovi radovi poštom šalju na adresu CNS-a.

Tijekom travnja i početkom svibnja slikovnice se pregledavaju i ocjenjuju.
Rezultati se do 15. svibnja objavljuju na CNS-ovoj web stranici.
Najuspješniji mladi autori pozivaju se na radionicu na kojoj pokazuju svoje slikarsko i literarno umijeće te uz pomoć stručnih suradnika CNS-a rade na poboljšanju svoje slikovnice.
Radovi se potom lektoriraju, recenziraju, grafički oblikuju i tiskaju, svaki u 300 primjeraka.
Krajem rujna organizira se završna svečanost u karlovačkom Gradskom kazalištu Zorin dom. Dodjelu nagrada i priznanja autorima, mentorima i školama prati bogat kulturni program (predstava dječjeg baletnog studija Zorin doma koja se svake godine radi na predlošku jedne od nagrađenih priča, projekcija crteža iz slikovnica, izložba svih pristiglih dječjih radova i dr.).

Vjerujemo  da će zasigurno barem  jedna od 46 slikovnica na kojima se radilo biti izložena, a držimo fige da jednog dana dođe i na popis lektire ;)

Fotografije s radionica pogledajte ovdje, a uskoro ćete imati priliku pogledati i nekoliko naslovnica slikovnica.

 

 

 

Rezultati ankete o čitateljskim navikama učenika OŠ Pavla Štoosa:

http://issuu.com/knjiznicastoos/docs/anketa

 

Još ponešto o projektu "Čitajmo mi, u obitelji svi" možete doznati ovdje:

http://www.izvorznanja.com/index.php?route=information%2Fnews&news_id=103

 

 

Godina u znaku šegrta Hlapića

Početkom lipnja 2013. godine navršit će se sto godina od prvoga objavljivanja dječjeg romana 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Roman je postao najobjavljivaniji hrvatski dječji roman koji je, među ostalim, preveden i na bengalski, hindi, kineski, vijetnamski, japanski i perzijski jezik, a u nešto dorađenom obliku prenesen je i na mali ekran kao animirani film.

Mi smo izradili našeg Hlapića, a ako još niste pročitali ovu zanimljivu knjigu, dođite u knjižnicu i posudite je!

 

 

SVJETSKI DAN KNJIGE

 

Na Svjetski dan knjige u trećem razredu smo čitali dojmove o pročitanim knjigama koje smo nabavili u sklopu projekta "Čitamo mi u obitelji svi".

 

Knjižničarka je proglasila i najčitatelje ove školske godine, a to su tri učenika trećeg razreda - Petra Berković (1. mjesto), Ivan Rukavina (2. mjesto) i Tea Kasteljan (3. mjesto). Ovi učenici redovito posuđuju i vraćaju knjige. Ivan je pročitao sve knjige Ante Gardaša, a Petra i Tea posuđuju ono što im se svidi na prvi pogled pa se tu nađe raznih knjiga, a najčešće su to knjige o životinjama.

Također, u prvom razredu smo čitali "Leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea", a u drugom razredu "Zlatokosu i tri medvjeda".

Treći i četvrti razred izradio je naslovnice svojih dragih knjiga koje smo potom izložili na našem Drvu knjiga na školskom panou.

Svjetski dan knjige i autorskih prava proglasio je UNESCO 15. studenog 1995., a obilježava se u više od stotinu zemalja. Na taj dan nastoji se uključiti autore, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne i privatne institucije, neprofitni sektor i medije u osvještavanje važnosti knjiga i čitanja. Prigodnim programima UNESCO nastoji poticati čitanje i izdavaštvo i zakonsku zaštitu autorskih prava.

Dan 23. travnja odabran je iz nekoliko razloga. To je simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli pisci Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao temelji se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Sv. Jurja.....                                               Što je autorsko pravo?

Autorsko pravo je pravo koje uživaju stvaratelji književnih, znanstvenih ili umjetničkih djela. Autoru pripada autorsko pravo na njegovu autorskom djelu činom samog ostvarenja djela.
Autor je fizička osoba koja je stvorila originalnu intelektualnu tvorevinu, koja ima individualni karakter i koja je na neki način izražena. (prema brošuri
Autorsko pravo u Republici Hrvatskoj)

 

 

SRETAN USKRS!

Učenici 2. razreda i učenice 3. razreda Petra Berković i Lana Tresk pomogli su knjižničarki u izradi Uskrsnog panoa.

 

VALENTINOVO

Učenici 3. i 4. razreda pomogli su u izradi simbola ljubavi

SIMBOLIKA CRVENE BOJE

Crvena je boja vatre i krvi pa je povezana s energijom, ratom, opasnosti, snagom, moći i odlučnosti, kao i sa strašću, željom i ljubavi. To je emocionalno intenzivna boja. Pojačava ljudski metabolizam, povećava ritam disanja i krvni tlak. Zbog svog inteziteta jako je vidljiva, zbog čega se koristi za prometne znakove (znakovi za zaustavljanje, semafori) i u vatrogasnoj opremi te općenito za označavanje opasnosti. Znanost o grbovima (heraldry) je pokazala da se crvena koristi za označavanje hrabrosti te ju se može naći u mnogim nacionalnim zastavama.


Svjetla crvena predstavlja radost, seksualnost, strast, osjećajnost i ljubav.
Roza (pink) predstavlja romansu, ljubav i prijateljstvo. Također naglašuje ženstvenost i pasivnost.


Tamno crvena je povezana s jakošću, snagom volje, bijesom, ljutnjom, vodstvom, hrabrošću, žudnjom, zlobom i gnjevom.

Cure u crvenom, dečki u crnom, strastveno su se prepustili ritmovima glazbe  <3

 

Nacionalni projekt poticanja čitanja

Čitamo mi u obitelji svi

školska godina 2012./2013.

Dana 25. siječnja 2013. godine u trećem razredu je započelo putovanje knjižnične naprtnjače s osam novih knjiga. Školska knjižnica tako se ponovno uključila u projekt "Čitamo mi u obitelji svi" koji je inicirala Hrvatska mreža školskih knjižničara.

 

Projekt Čitamo mi u obitelji svi je:

-          nacionalni projekt – provodi se na razini države,

-          školski projekt – obuhvaća zajednički rad učitelja škole i školskog knjižničara s učenicima,

-          razredni projekt – uključuje sudjelovanje učenika pojedinog trećeg razreda u zajedničkoj aktivnosti – ČITANJU.

Pokrenut je 2011. godine u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara.

Ciljevi projekta su:

-          ukazati na važnost čitanja kao temelja daljnjeg obrazovanja,

-          naglasiti važnost roditelja kao uzora u procesu učenja čitanja,

-          razvijati čitalačke sposobnosti učenika,

-          razviti čitateljske navike učenika,

-          potaknuti pozitivan odnos prema čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena

Najvažniji cilj: ZAJEDNIČKO DRUŽENJE KROZ ČITANJE U KRUGU OBITELJI.

Tijek projekta

Projekt je osmišljen prema načelu „putovanja“ knjižnične naprtnjače s knjigama od jednog do drugog učenika 3. razreda. Svakog petka odabire se jedan učenik koji nosi knjižničnu naprtnjaču doma. Naprtnjača gostuje u obitelji učenika 5 dana (do srijede). U srijedu učenik vraća ruksak s knjigama u školu.

U naprtnjači se nalaze zanimljive knjige iz 8 područja:

1. Roman, knjiga priča ili igrokaza hrvatskog književnika za djecu

2. Zbirka pjesama hrvatskog književnika za djecu

3. Roman hrvatskog pisca za roditelje

4. Slikovnica

5. Popularno-znanstvena knjiga iz područja prirodnih znanosti

6. Priručnik za odgoj djece

7. Priručnik za kvalitetno provođenje slobodnog vremena

8. Popularno-znanstvena knjiga o hrvatskoj povijesti, kulturi, tradiciji…

+ Knjiga dojmova

U tih 5 dana obitelj barem pola sata dnevno zajednički čita, pregledava i lista knjige, druži se u intimnoj atmosferi zajedničkog čitanja. Čitati se može na više načina; pola priče čita dijete, pola roditelj, dijete glasno čita ulomke članovima obitelji, roditelji čitaju djeci, svi istodobno čitaju u tišini. Knjige se ne trebaju pročitati u cijelosti, već jedan ulomak iz svake knjige. Nakon čitanja važno je razgovarati o pročitanom i skrenuti pozornost na značajne i vrijedne dijelove.

Dojmove, zanimljivosti, lijepe doživljaje zajedničkog čitanja obitelj upisuje u priloženu Knjigu dojmova. Po osobnoj želji svoju stranicu možete ukrasiti crtežima o pročitanom, fotografijama zajedničkog čitanja, pjesmom, sastavkom i sl.

Peti dan (u srijedu) dijete donosi naprtnjaču s knjiga u školu i nekoliko minuta prezentira razredu, učiteljici, knjižničarki kako se čitalo u njegovoj obitelji uz iznošenje dojmova i doživljaja. Na taj način učenik trenira usmeno izražavanje, javni nastup, potiče druge učenike na čitanje i izgradnju pozitivnog stava prema čitanju, izaziva njihovu radoznalost. Učenik također ostvaruje unutarnje zadovoljstvo kao vlastitu nagradu za čitanje.

 

Učenica Petra, inače strastvena čitateljica, prva je dobila ruksak i u srijedu nam je pročitala dojam o knjigama.

Prilikom čitanja u obiteljskom krugu želimo vam mnogo smijeha, topline, igre i blizine!

 

Projekt podupiru:

-          Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

-          Agencija za odgoj i obrazovanje

-          Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

-          Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

-          Sveučilište u Zadru

-          Društvo hrvatskih književnika

-          Hrvatsko književno društvo

-          Hrvatsko čitateljsko društvo

 

                                       Natječaj Moja prva knjiga 2013.                                

Devetu godinu za redom  otvara se  natječaj “Moja prva knjiga”.“Moja prva knjiga” je državni natječaj za učenike osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Svrha natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina te osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu.

Više o natječaju možete pročitati na stranici www.cns.hr

 


18.12.2012. Zima nam je pred vratima

 

Sedmašice su opet bile posbno vrijedne pa su učenicima drugog razreda priredile mali igrokaz, a zatim pročitale pjesmice i priče o zimi. Učenici su pokazali da su pažljivo slušali jer su znali odgovore na gotovo sva pitanja o pročitanome!

 

Ni zvonjava za početak odmora nije ih natjerala da se odvoje od svojih crteža zimskih motiva kojima smo ukrasili pano knjižnice ;).

 

 

 

 


Blagdanski ugođaj

 

 

Hvala učenicima koji su pomogli u izradi pahuljica i onima koji su napisali Božićnu priču kako bismo zajedno napravili što ljepši pano! :)

 

 


J E S E N

 

 

Ivana, Helena, Antonia i Silvija iz 7. razreda pročitale su prvašićima i drugašićima pjesme o jeseni, a zatim smo zajedno provjerile što su naši razigrani učenici upamtili. Učenici su pokazali da dobro poznaju šumske životinje i plodove jeseni. Potom su jesenske motive i nacrtali.

 

 

 


mIšEVi I mAČkE nAGLAvAČKe

 

 

Knjižnicu su ponovno posjetili učenici trećeg razreda. Obrađivali smo lektiru "Miševi i mačke naglavačke". Dobro su se namučili odgovarajući na pitanja iz radnih listića, a kasnije smišljajući u paru vlastitu pjesmu od izrezanih stihova. Najbolji im je bio sat likovnog gdje smo izradili naše miševe i mačke naglavačke! Učenik i učenica koji su se uzorno vladali dobili su malu nagradu.

 

 

 


POGODI TKO SAM?

 

Učenici 3. i 5. razreda pomogli su knjižničarki izraditi Crvenkapicu od lišća. Prvšići su se zatim prisjetili autora bajke, likova, mjesta radnje i pouke.

 

 


Osmašice uspješne na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2012.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2012. pod nazivom „Ove su knjige nagrađene – provjeri zašto!“ bio je posvećen trima romanima: One misle da smo male, autorica Julijane Matanović i Anke Dorić, Zeleni pas, autorice Nade Mihelčić i Imaš fejs?, autorice Jasminke Tihi-Stepanić. Za zadatak njihova čitanja prijavile su se četiri učenice osmog razreda: Tamara Balja, Mateja Balja, Jasmina Hanukić i Lea Jambrešić. Kada su pročitale zadane naslove, djevojke su riješile kviz u obliku on-line upitnika i poslale svoje odgovore.

Uskoro su se našle na popisu onih koji su bili najuspješniji u svim prijavljenim hrvatskim knjižnicama, a knjižničarka im je za trud predala simboličnu nagradu.

      


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ima nas posvuda

 

 

 Knjižničarka OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice poslala nam je crteže učenika 3. b razreda na temu lektire "Bijeli jelen" i "Čudnovate zgode šegrta Hlapića". Radove pogledajte u knjižnici!

A ovdje su naši radovi na njihovom panou!

http://os-igkovacic-velika.skole.hr/skola/knjiznica?news_hk=5262&news_id=271&mshow=857#mod_news

            

 

 


PRVAŠIĆI U KNJIŽNICI

U srijedu, 31. listopada, knjižnicu su posjetili naši prvašići. Većini je to bio prvi posjet školskoj knjižnici. Priključili su nam se i učenici drugog razreda. Razgovarali smo o tome gdje stoje knjige za djecu, kako se posuđuju knjige i što knjige ne vole. Drugašići su im objasnili pravila ponašanja u knjižnici. Naučili su razliku između gradske i školske knjižnice te razliku između knjižnice i knjižare. Pročitali smo priču Oprostite, jeste li vi vještica? o mačku Herbertu koji je u gradskoj knjižnici pronašao Enciklopediju vještica i krenuo tražiti vještice. Naposlijetku ih je pronašao u knjižnici. Da bi im vjernije dočarali priču i kako izgledaju vještice, sedmaši i osmaši ranije su ih izradili od starih vrećica. Troje učenika trećeg razreda napisali su i pročitali svoje priče o vješticama u knjižnici. Svi su bili nagrađeni pljeskom. Prvašići su ocrtali straničnike u obliku mačke te veseli pošli natrag učiteljici Danici.

SIlvija iz 7. razreda napisala je pjesmu Vesele vještice:

Bila jednom slavna vještica

svake godine bi organizirala

večer za pamćenje.

Kad bi pala noć,

sve vještice od kuće

morale bi poć'

da lete cijelu noć.

Kada bi se srele

i malo čarobnog kolača pojele,

odmah bi bile vesele.

Popile bi i malo

čarobnog napitka

da bi se mogle što više smijati.

A kada bi svanuo dan,

svaka bi rekla:

"Odoh ja baj-baj!"

 


TULUM S(L)OVA I U NAŠOJ ŠKOLI!

 

U petak, 26.10.2012. godine, u 19 sati devetero učenika naše škole priključilo se ceremonijalnom čitanju ulomaka iz romana te pjesama prema vlastitom izboru. Ovim noćnim čitateljskim susretom otpočeo je drugi ciklus projekta Tulum s(l)ova čiji je cilj poticanje čitanja iz užitka. Tulum s(l)ova osmišljen je tako da zadovoljava potrebe učenika koji u njemu sudjeluju, te im približava čitanje iz užitka te stav prema volontiranju, a usmjeren je i prema koristi u lokalnoj zajednici. Namijenjen je uzrastu sedmih i osmih razreda osnovnih, te prvih i drugih razreda srednjih škola. Ovome ciklusu pridružile su se 23 školske knjižnice iz cijele Hrvatske.

Pod vodstvom knjižničarke Vanje Lovinčić, učenici su također sudjelovali u radionici o pravilnoj komunikaciji i vještini slušanja, povezivali se pomoću programa Skype s ostalim knjižnicama uključenima u projekt, gledali film te izrađivali dvorac i vještice koji će poslužiti kao scena kod pričanja priče prvašićima. Ostali su do 24 sata, a u nekim hrvatskim knjižnicama učenici su spavali u vrećama sve do jutra. 

Sljedećih godinu dana učenici koji su sudjelovali na susretu izlazit će u lokalnu zajednicu te u ustanovama, udrugama i na javnim mjestima čitati građanima odabrane tekstove iz užitka u trajanju od 15 do 30 minuta, a zabilježeni trenuci čitanja bit će postavljeni na korisničke stranice školskih knjižnica na Facebooku i YouTubeu. Postoji također i Facebook stranica Tulum s(l)ova na kojoj se objavljuju materijali s čitanja. Tročlano povjerenstvo u sastavu član Hrvatske mreže školskih knjižničar, član Hrvatske udruge školskih knjižničara te poznatiji javni djelatnik će nakon godine dana odlučiti koja je knjižnica bila najuspješnija. U drugom ciklusu povećao se broj uključenih knjižnica za trećinu, te se može zaključiti da je prepoznat kao interesantan, zabavan i koristan od struke i učenika korisnika školskih knjižnica za koje je osmišljen.

Knjižničarka se nada da će organizirati barem još jedan (i to još veći!) Tulum s(l)ova u ovoj školskoj godini i da će se u drugu fazu ovog projekta, odnosno čitanje u javnosti, uključiti što više učitelja i učenika škole.

A do tad... hvala na sudjelovanju! :)

 

 

 

 

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

 

 

I ove godine od 15. listopada do 15. studenog obilježavamo Mjesec hrvatske knjige, kojim se promiče čitanje kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti.

Knjižničarka je učenicima pripremila križaljku pomoću koje su se prisjetili nekih hrvatskih književnika, naslova djela i likova. Križaljka je izazvala veliku pozornost kod učenika pa su jedva čekali da odgonetnu pojam i upišu ga u pripadajuće polje. Kada se nisu mogli sjetiti odgovora, potražili su ga u knjigama te tako ponovili i pravilo rasporeda knjiga na policama. Učenici nižih razreda odgovarali su na pitanja Što je za mene knjižnica?, Zašto volim čitati? i  Što sve radi knjižničar?

Prvašićima je knjižničarka pročitala Novu Crvenkapicu i Jesen u mojem gradu, a nakon toga su temperama crtali likove, dok su drugašići crtali svoj prvi strip na temu Kraljevna na zrnu graška. Knjižničarka je ostvarila suradnju s knjižničarkom Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Velikoj (nedaleko Požege) te razmijenila crteže iz lektire. Učenici 3. razreda te škole poslali su crteže na temu Čudnovate zgode šegrta Hlapića (I. B. Mažuranić). Također, knjižničarka iz područne Osnovne škole Budaševo - Topolovac (kraj Siska) poslala je radove učenika šestog razreda na temu Povjestice (August Šenoa) i Dolazak Hrvata (D. Mayer).

Četiri učenice osmog razreda sudjelovale su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Ove godine zadatak je bio pročitati tri knjige: One misle da smo male (Julijana Matanović i Anka Dorić), Zeleni pas (Nada Mihelčić) i Imaš fejs? (Jasminka Tihi Stepnić). Dok čekamo izvlačenje nagrada, učenicama zahvaljujem.

Čeka nas još mnogo aktivnosti u knjižnici ... !

 

 

Posjet književnika Tite Bilopavlovića

U srijedu 28. ožujka, našu školu je posjetio književnik Tito Bilopavlović. Djecu je obradovao susret sa poznatim književnikom. Njegovo najpoznatije djelo – Paunaš, prepoznato je i uvršteno na popis obavezne lektire za 5. razred osnovne škole. Za to djelo dobio je i nagradu Grigor Vitez. Književnik je na susretu pročitao ulomak iz djela „Filipinci iza ugla“, za koje je rekao da je kao i Paunaš autobiografskog karaktera. Predstavio je i svoju knjigu pod nazivom Oprostite, volim vas, zbirku pjesama za djecu. Iz nje je recitirao nekoliko pjesama, kao što su: Slonovske gaćice, Tigar, Dvije guske, Svraka kaka na bedaka, Bitno pitanje i Tata je glavni.

 

Pjesmu Tata je glavni, napisao je još u osnovnoj školi iz protesta na Majčin dan kada je učiteljica tražila da svatko napiše pjesmu o svojoj mami. Smatrao je da bi trebao postojati i Dan očeva pa je tom pjesmom htio njima dati potporu. Međutim učiteljica nije imala razumijevanja, dala mu je jedinicu i pojasnila da svi ostali dani u godini pripadaju očevima.

Na kraju druženja, autor je odgovarao na pitanja i dijelio autograme.

 

TITO BILOPAVLOVIĆ:

Rođen je 7.siječnja 1940.god. u Novoj Gradiški. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1977.god. Radio je kao urednik u Studentskom listu, kao tajnik za kulturu u Novoj Gradiški i kao tajnik Društva hrvatskih književnika, kolumnist tjednika Danas, urednik dječjeg lista SMIB i urednik u Školskoj knjizi. Danas vodi Tribinu DHK. Dobitnik je brojnih nagrada: Brankove nagrade, Nagrade lista Mladost, Duhovno hrašće, Nagrade Vladimir Nazor, Nagrade Grigor Vitez, Nagrade Mato Lovrak te Nagrade Josip i Ivan Kozarac za životno djelo.  

DJELA:

  • poezija:  PIJESKU VEĆ OPLAKANOM (1967.), VRT ZA PRIJATELJE (1969.), EXODUS (1971.) i LOV NA UZVANIKE (1974.)
  • proza: CIAO, SLINAVCI (roman,1977.), PLAVUŠA I ATLETA (novele, 1974.),STID (1980.) i  ŠKOLA ZA SJEĆANJE (1982.), ROĐENJE VENERE ( 2000.)
    • DJEČJA PROZA:

KUTIJA ZA VELIKE I MALE IGRAČKE (1980.), PAUNAŠ(1978.), FILIPINI IZA UGLA (1988.), OTMICA LABINJANKI (1988.), OPROSTITE, VOLIM VAS (1998.), ČITAJ, GOSPODINE BALAVČE (2002.)

 

U foto-galeriji možete pogledati što je zabilježeno…

_________________________________________________________________________

 

Dan školskih knjižnica proslavili smo uz tortu za 2. razred, koji broji najviše čitača i posjetitelja knjižnice u našoj školi. Iz 2. r. je i Lana Tresk, najčitačica ove godine.

Učenici od 1. - 5. r. pomogli su u izboru MISS KNJIGE 2011.

U tijesnoj borbi, pobjedu je odnijela monografija o otoku Krku (!), 2. je slikovnica Cirkus, a 3. mjesto je pripalo enciklopediji DOKEO.

Isto tako, malim darovima nagrađeni su i svi učenici od 3.-7. razreda koji su ovaj mjesec sudjelovali u kvizu za poticanje čitanja „Vesele zamke“.

 

Voli vas vaša školska knjižnica! :)

                                                          P.S. Zavirite u foto-galeriju!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

KNJIŽNICA U PŠ RADAKOVO!

Odnedavno i naša područna škola ima svoju malu knjižnicu!

Zahvaljujući dobrim ljudima, darovano nam je stotinjak lijepih knjiga i slikovnica.

Zasad imamo samo dvije police, no i to je početak!

Hvala našim dragim sponzorima što su prepoznali važnost  knjige za djetetov rast !

Hvala i  "pomoćnim knjižničarima" iz područne škole- Jasni i Jaku,  koji rado s djecom posjećuju knjižni kutak.

U foto-galeriji svakako potražite taj kutak. . .

 
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Raspored zvonjenja


More Cool Stuff At POQbum.com
 

1. sat      8.00 - 8.45

2. sat      8.50 - 9.35

3. sat    9.50 - 10.35

4. sat   10.45 - 11.30

5. sat   11.35 - 12.20

6. sat   12.25 - 13.10

7. sat   13.15 - 14.00

8. sat   14.05 - 14.50


Anketa
Jeste li zaljubljeni?
Korisni linkovi
Časopisi i novine


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

TražilicaForum
preskoči na navigaciju